Anglikánský primas: Jednota anglikánského společenství je neudržitelná

4. 1. 2015  (mig)


 

Londýn. „Doufám, že za 15 let budou polovinu našich biskupů tvořit ženy“ – řekl primas anglikánského společenství. Canterburský arcibiskup Justin Welby takto komentoval jmenování první ženy (Libby Laneové - pozn. red.) do biskupského úřadu v Anglii. Toto rozhodnutí značně znesnadňuje plné sjednocení nejen s katolíky, ale také s pravoslavnými. Moskevský patriarchát varoval již v červenci letošního roku, že takovéto rozhodnutí jenom prohloubí rozdíly mezi křesťany a zabrání tomu, aby pravoslaví uznalo apoštolskou posloupnost v anglikánské církvi.

Arcibiskup Justin Welby sice vyjadřuje svoji ochotu ubírat se cestou ekumenismu, ale ve skutečnosti se nepokusil zabránit vzniku nového rozdělení. Právě jeho prostředkování se totiž připisuje prolomení bariéry ve věci jmenování žen do biskupské služby v mateřské anglikánské církvi.

Nový arcibiskup Canterbury je si vědom negativního dopadu tohoto rozhodnutí, pokud jde o jednotu křesťanů, ale také mezi samotnými anglikány. Sám ostatně připustil, že jednota samotného anglikánského společenství je neudržitelná. Arcibiskup Welby došel k tomuto přesvědčení během nedávno skončené vizitace u všech anglikánských komunit v celém světě. Anglikány rozděluje postoj k ženám-biskupkám a k homosexualitě. V anglikánském společenství však posiluje konzervativně-evangelikální opozice vůči tomuto liberálnímu proudu. Jeden z představitelů této opozice pastor Rod Thomas k tomu poznamenává: „Nejde nám vůbec o sexualitu, nýbrž o to, jak je chápána nauka Bible.“

 

(Převzato z www.radiovaticana.cz
Foto převzato z http://www.archbishopofcanterbury.org/
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci