Bohoslužba za mrtvé utečence

3. 9. 2015  (mh)


 

Na dálnici ve východním Rakousku bylo 27. srpna nalezeno odstavené nákladní auto, v němž byly natěsnány mrtvoly 71 imigrantů pravděpodobně ze Sýrie, kteří se ve vzduchotěsném autě udusili.

Na památku obětí převaděčů a za lepší zacházení s uprchlíky se 1. září konalo v centru Vídně shromáždění, na němž se shromáždilo asi 20 tisíc lidí. Následovala bohoslužba v katedrále sv. Štěpána, kterou vedl vídeňský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn. Mše se mimo jiné účastnila téměř celá rakouská vláda v čele s kancléřem Wernerem Faymannem a vicekancléřem Reinhold em Mitterlehnerem.

„Už je toho dost! Dost umírání, dost utrpení a pronásledování. Nemůžeme se už dívat stranou,“ zahájil kardinál bohoslužbu. Během úvodní promluvy řekl mimo jiné, že je na čase „vytrhnout se ze letargie a rozhodně se postavit snad největší humanitární výzvě, jaké Evropa v posledních dekádách čelí.“ To je možné pouze společně, pomocí spolupráce států, obcí a náboženských společností. „Můžeme připustit, že je to obtížné. Můžeme pojmenovat obavy a starosti. Ale dívat se stranou už nejde,“ řekl dále Schönborn. Podle kardinála je dostatek dobré vůle a dost možností, aby se tato výzva dala řešit.

Protože se Rakousko potýká s nedostatkem kapacit pro ubytování uprchlíků, kardinál Schönborn se rozhodl uvolnit v příštích týdnech ubytovací kapacity v církevních zařízeních ve vídeňské arcidiecézi až pro 1000 imigrantů. Vyzval i další rakouské diecéze, aby nabídla další místa, například ve farních budovách či klášterech. To by mohlo pomoci při hledání náhrady za uzavřené dočasné ubytovny pro imigranty ve školních zařízeních, konstatoval list Die Presse, protože před zahájením školního roku, který v rakouských spolkových zemích začíná buď první, nebo druhé zářijové pondělí, musejí ředitelé vyklidit všechny tělocvičny a internáty.

Jak připomínají média, kardinál Schönborn soucítí s uprchlíky mimo jiné i proto, že ho potkal podobný osud. Narodil se totiž roku 1945 v Čechách, ale brzy poté musel rodnou zemi opustit na základě Benešových dekretů.

 

(Převzato z www.getsemany.cz a www.cirkev.cz 
Redakčně upraveno a doplněno
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Monitor

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci