Velehrad připravuje výstavu věnovanou sochaři Otmaru Olivovi

7. 4. 2016  (kir)


 

Velehrad - Obec Velehrad připravuje výstavu o sochaři Otmaru Olivovi, který ve vesnici žije a tvoří více než tři desítky let. Expozice by měla být v Turistickém centru Velehrad k vidění tři roky. Zahájena bude na začátku června měsíc před cyrilometodějskou poutí, která do obce láká desítky tisíc návštěvníků. Budou se moci seznámit s Olivovým uměleckým dílem i s poutním místem, s nímž je jeho tvorba spjata.

"O výstavě jsme přemýšleli už několik let a myšlenka se stala aktuální pokaždé, když u nás doma zazvonili návštěvníci Velehradu s tím, že by rádi viděli sochařův ateliér," uvedl umělcův syn a jeden z organizátorů výstavy Ondřej Oliva. Vystavena budou díla, která nejlépe zachycují široký záběr Olivovy tvorby. "Přednost jsme dali sochám, které mají vztah k Velehradu, které jsou pro dnešního člověka nejaktuálnější a zároveň vydávají svědectví o časech minulých i současných," dodal Ondřej Oliva.

Vystavená díla pocházejí ze soukromých sbírek, ze sochařova velehradského ateliéru a také z galerií. Podle starosty Aleše Mergentala chce Velehrad sochaře představit z pohledu kunsthistorického a teologického, ale také v kontextu každodenního života a doby, tedy nejen v ateliéru, ale i v rodině, uprostřed přátel nebo na vrcholcích hor.

Společně s dvěma desítkami plastik bude součástí expozice i dosavadní životní příběh sochaře a jednoho z jeho prvních děl, a to oltáře velehradské baziliky z roku 1985. Za pomoci videoprezentací se návštěvníci seznámí i se složitým procesem vzniku uměleckého díla od prvního nápadu až po konečnou realizaci.

Otmar Oliva si možnosti vystavovat ve Velehradě váží. "Jsem vděčný obci Velehrad, své rodině a přátelům za možnost mou tvorbu na Velehradě takto prezentovat. Jedná se o dílo tak jako tak společné, formované dobou, místem a okolnostmi života, ze kterých se zkrátka nedá vyzout," uvedl sochař. Výstava ve Velehradě potrvá do prosince roku 2019.

 

Otmar Oliva

Autor: Wikipedia.org / Michal Maňas / Creative Commons

 

(Převzato z www.christnet.cz
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Monitor

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci