Církve se zbavují svého majetku

2. 1. 2007  Kateřina Volná


 

Církev začala pilně obchodovat s nemovitostmi. Kostely, kaple či fary jsou na prodej. Spíš než slova kněze nebo útočiště pro zbožné rozjímání v modlitbách hledají zájemci o kostely a fary levnou a přitom extravagantní chalupu k rekreaci nebo areál k podnikání. Kdysi bohatá katolická církev není proti a svého majetku se za peníze ráda zbavuje. Duchovní prostor far začal přitahovat umělecké duše: v jedné barokní faře na Táborsku se zabydlel malíř Kristián Kodet, hudební skladatel Miloš Bok zase skládá oratoria na faře v Močildleci, kde žije už čtrnáct let. Neobvyklé nejsou ani židovské synagogy sloužící světským cílům, jako třeba ve Velkém Meziříčí, kam se dnes chodí nakupovat boty a oděvy.

Nemáme na opravy, a tak prodáváme. To je dnešní postoj církve k majetku, který si po staletí schraňovala a opečovávala. V českých dějinách to není poprvé, kdy církev přichází o svůj majetek. "Byly už tři takové epochy. Za husitů, kdy se kostely především ničily, za Josefa II., který z mnohých klášterů dělal veřejně prospěšné instituce, a pak za komunistů, pro něž církev byla nepřítelem," vypočítává historik Jiří Pernes. Novinkou tedy je, že církev sama a dobrovolně majetek rozprodává, protože nemá na jeho údržbu. "To vlastně nemá v historii obdobu. Církev spíš vždy majetek hromadila a vystupovala z pozice dobrého hospodáře," upozorňuje Pernes. 

Církev přitom prodává nemovitosti skoro po celé zemi. V Ivani na Břeclavsku se tak z fary z 18. století stala vinotéka. V Chocni se prvorepublikový kostel církve husitské proměnil v čalounickou dílnu. Z hodonínské hřbitovní kaple je galerie. A v Hynčicích pod Sušinou na Šumpersku byl kostel zrekonstruován v tříhvězdičkový hotel. "Za dva roky jsme prodali již 32 církevních objektů. Většinou jsou to fary, jako mimořádnou záležitost mohu uvést prodej františkánského kláštera městu Cheb za 19 milionů korun," vypočítává mluvčí plzeňského biskupství Alena Ouředníková. Pro lepší prodej si plzeňští katolíci zřídili webové stránky a v příštích pěti letech se chystají prodat dalších pět desítek objektů "Zájemců je dost, jsem docela překvapený," komentuje situaci na Plzeňsku stavební technik Vladimír Šimek, který je pak provádí po nabízených objektech. "Rozdělil jsem si je do dvou skupin: jedni chtějí objekt k rekreaci, těch je víc. A ti druzí jsou umělecky založení a hledají místo pro ateliéry," popisuje Šimek. 

Na Moravě je to ale jinak. Na jejím severu se na rozdíl od jiných diecézí v Čechách nechtějí církve svého majetku zbavovat a nemovitosti k prodeji zas až tolik nenabízejí. "Ostravsko-opavská diecéze se snaží i prázdné fary obsadit duchovními a udržet je při životě. Nedostatek duchovních řešíme s pomocí polských kněží," říká mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda. Vzdali se tu jediného objektu. Kostel svatého Jiří v zaniklé obci Pelhřimovy na Bruntálsku darovali Hnutí Duha Jeseníky. I na jihu Moravy se fary prodávají jen velmi zřídka. Brněnská diecéze v posledním roce prodala pouze jediný dům - faru v Bohunicích nedaleko Znojma. "Byl to objekt v katastrofálním stavu," tvrdí starosta obce Pavel Štefka.

 

 *          *          *

 

Synagoga jako tržiště

Ve Velkém Meziříčí mají dvě židovské synagogy. Ta původní slouží k pořádání kulturních akcí. Ve větší a novější budově prodávají trhovci textil. Po válce zdejší židovská obec zanikla a objekt přešel pod brněnskou. Ta prostory pronajímá.

 

Ruina na prodej

Strašidelný zámek je možné vybudovat nad Děčínem. Rumburská realitní kancelář aktuálně nabízí stavební parcelu se zbytky kostelíku v Děčíně. Kostel už je zlikvidovaný, stojí na skále nad Děčínem.

 

Z velkolepých plánů sešlo

Původně evangelický kostel sv. Bartoloměje v Teplicích byl počátkem devadesátých let s velkou slávou zrekonstruován do podoby exkluzivní restaurace a koncertního sálu. "Německá klientela sem bude pořádat autobusové zájezdy. Ke kostelu přistavím hotel," svěřil se nám tehdy podnikatel. Velkolepé plány ale nevyšly a objekt chátrá.

 

Striptýz u archanděla

Kostel svatého Michaela Archanděla v Praze na Starém Městě neprodala církev, ale Národní knihovna. Ta v 90. letech minulého století bývalý kostel pronajala společnosti podnikatele Jerriho Nowikowského, který jej proslavil provozováním rozporuplné multimediální show či striptýzovými večery. Knihovna loni kostel, kde kdysi kázal i Jan Hus, prodala této společnosti za 46 milionů korun.

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 19. 12. 2006
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci