Komise pro vyšetřování spolupráce duchovních s tajnou policií

3. 3. 2006  job


 

Krakov. Arcibiskup Stanislav Dziwisz ustanovil teologicko-pastorační komisi "Paměť a Starost" (Pamięć i Troska). Bude v ní pracovat skupina historiků Papežské teologické akademie a Institutu národní paměti. Jejich úkolem bude prozkoumat případy spolupráce duchovních osob s tajnou policií za minulého režimu. Jak vysvětlil tiskový mluvčí krakovské arcidiecéze, P. Robert Nęcek, každý případ bude prozkoumán individuálně:

"To všechno vyžaduje odpovídající kontext a individuální přístup ke každému z případů. Nemůžeme použít jednu šablonu na všechny."

"Jako biskup diecéze cítím odpovědnost za kněze, kteří zachovali věrnost svému kněžskému povolání, ale i za ty, kteří se mu zpronevěřili kvůli slabosti nebo určitým dočasným výhodám" - napsal krakovský metropolita, arcibiskup Dziwisz, v zakládacím dekretu komise pro vyšetřování spolupráce kněží s tajnou policií.

(Pozn. hm.: Jak je vidět, v Polsku jsou lidé, kteří chtějí pravdivě a spravedlivě zhodnotit jednání církevních představitelů v době totality. Na takto zásadní krok v rámci katolické církve v Čechách a na Moravě však zatím marně čekáme...) 

 

(Článek byl převzat ze zpráv Radia Vaticana ze dne 28. 2. 2006
Foto převzato z www.rabawyzna.pl)

 

 


Související články: 

Vlk: Lustrace kněží nejsou zapotřebí

Polská odvaha

 


DISKUSE
Pokud chcete reagovat na tento článek, můžete tak učinit zde.

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci