Lustrace tvrdě zasáhly polskou církev

3. 1. 2007  Martin Ehl


 

Jako červená nit se letoším děním v Polsku táhne téma lustrací a zveřejňování jmen či pouhých podezřelých ze spolupráce s komunistickou státní bezpečností. Tento týden obvinění zamířilo zatím nejvýš a na velice citlivé místo polské společnosti: z toho, že byl agentem státní bezpečnosti, byl obviněn biskup Stanislaw Wielgus.

Za dva týdny má přitom usednout na varšavský arcibiskupský stolec, po krakovském arcibiskupství druhý nejprestižnější církevní úřad v Polsku.

Aféra vyvolala velkou pozornost v zemi, která s Irskem soupeří o neoficiální statut nejkatoličtější země v Evropě po Vatikánu a kde má církev pověst bašty protikomunistického odporu.

List Gazeta Polska přinesl články, v nichž tvrdí, že je prokázána spolupráce biskupa Wielguse s komunistickou tajnou policií. Poskytovat informace z prostředí katolické církve měl déle než 20 let. Biskup obvinění odmítá.

"Nebyl jsem tajným spolupracovníkem," brání se Wielgus, podle něhož se někomu nemusí líbit jeho náboženské i vědecké názory. Sám přiznal, že se s pracovníky bezpečnosti stýkal, ale proti nikomu nic nepodnikl ani neřekl nic, za co by se musel zodpovídat.

Gazeta Polska neuvedla zdroj informací, podle jejího šéfredaktora Tomasze Sakiewicze jsou dokumenty, z nichž obvinění vycházejí, shodné se složkami, které vede polský Ústav národní paměti. Ten však novináři neoslovili. Gazeta Polska tvrdí, že biskup měl krycí jméno Adam, že s estébáky spolupracoval ochotně a není jisté, zda dokonce neabsolvoval zvláštní školení rozvědčíka.

"Bylo to nejtěžší rozhodnutí, jaké jsme v redakci dosud učinili, navíc v citlivém čase před svátkem Božího narození," napsal Sakiewicz v komentáři. "Nejde nám o to, někoho kamenovat, ale o základní pravdu."

 

Církev prorostlá agenty

Vatikán se polským reportérům odmítl oficiálně k případu vyjádřit, i když pochybnosti o biskupu Wielgusovi se vynořily už dříve.

Episkopát prý věří biskupově tvrzení, že nic zlého nikomu neučinil. Toto prohlášení podle listu Rzeczpospolita učinil Wielgus v listopadu, když se objevila první obvinění.

Katolická církev se podobně jako polská společnost dosud bránila otevřít otázku kolaborace s komunisty. Krakovská arcidiecéze, v jejímž čele kdysi stál Karol Wojtyla, pozdější papež Jan Pavel II., až do tohoto pondělka zakazovala publikovat knihu jednoho z katolických badatelů o spolupráci kněží z Krakova a okolí s komunistickou bezpečností.

Institut národní paměti, který spravuje archívy bývalé tajné služby, ovšem až nyní začal odhalovat rozsah, v jakém kněží s estébáky spolupracovali.

"Studujeme to teprve krátkou dobu, šest let. Až nyní jsme poznali, jak měli církev hluboce prošpikovanou agenty," řekl listu Rzeczpospolita Marek Lasota z krakovského oddělení institutu. Podle něho se řada spisů musí složitě rekonstruovat. Jeden závěr je ale podle něho jasný: "Z mého bádání jasně vyplývá, že estébáci kněžím nedůvěřovali."

 

Přísnější prověrky

Lustrace či širší očistu společnosti od bývalých agentů má jako prioritu prezident Lech Kazcyński i vláda vedená jeho bratrem Jaroslawem. Konzervativně národní koalice prosadila letos přísný lustrační zákon, podle něhož mají lustracím podléhat i lidé na nižších postech ve státní a veřejné administrativě či v podnicích, kde má podíl stát.

Na bývalé agenty komunistických tajných služeb také bratři Kaczyńští svalují odhalení řady afér ve vládní koalici či různé potíže státních firem.

 

(Převzato z monitoríngu TS ČBK ze dne 21. 12. 2006
Pro Listář vybral mh
Foto biskupa St. Wielguse převzato z www.interia.pl)


Související články: 

Varšavský arcibiskup podal demisi

Lustrace otřásají Polskem

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci