Mnozí neuměli estébáka vyhodit

6. 12. 2006  (drv)



Možná by bylo lepší, kdyby se kněží spolupracující s StB omluvili. Ale záleží, jak se to udělá, tvrdí Aleš Opatrný, který vyučuje pastorální teologii na Katolické teologické fakultě UK.

 

* LN Jak se církev vypořádala s tím, že někteří její kněží byli před rokem 1989 členy komunistické státní policie?

 

Nelze vrátit historii zpět. Ta věc, která církev silně nezdobí, zůstává. Pro život v katolické církvi je typické, že člověk otázky svého svědomí neřeší veřejně, ale osobně. Což znamená, že v naší diecézi byli kněží vyzváni, aby se svým biskupem mluvili o svých věcech a svých vinách. To se dělo. Občas se nějaké sesazení člověka z významného postu na méně významné stalo, ale mnohdy ho nebylo sesadit kam. Nebo šli posléze do důchodu.

 

* LN Nemyslíte, že by se církev dokázala očistit, kdyby dokázala vyzkoumat, kdo co má na svědomí, a následně to zveřejnila?

 

Jednou z důležitých věcí bylo, kdo a za jakých okolností se k čemu zavázal. To bych ilustroval krátkým příběhem. Já jsem v roce 1979 přišel do západních Čech. Měl jsem souseda (kněze, pozn. red.), o kterém jsem věděl, že ho každý měsíc navštěvují estébáci. Tenhle soused po padesátém roce šel do dolů, pak sloužil na faře, na které nebyl sám, byli tam nájemníci, teklo mu do ní, a měl i další složité osobní situace. Já jsem přišel na faru, kde to sice nebylo ideální, ale měl jsem auto, nedaleko přátele a rodiče. Říkal jsem si, chlapče, kdybys tohle všechno neměl a byl v mnohem horší situaci a někdo ti nabídl pomoc, neříkej, jak bys dopadl. Je nutné vědět, za jakých okolností se to stalo, zda byl zatlačen do kouta, nebo si chtěl jenom pomoci výš.

 

* LN Asi nelze určit konkrétní viny člověka. Ale z těch dokumentů se dají určit lidé, kteří se prostě provinili. Nebylo by tedy lepší, kdyby se tito lidé omluvili?

 

Zase vám řeknu: bylo, ale záleží na tom, jak se to udělá.

 

* LN Kolik duchovních vlastně spolupracovalo s StB?

 

Já jsem původním vzděláním strojní technik. Pro mě je ostudné říct číslo, které nemám podložené. Mohu se opřít o průzkum, který se dělal v litoměřické diecézi. A podle toho bych se pokusil odhadnout, že kněží, kteří spolupracovali opravdu aktivně, bylo do dvou procent. A potom jsou lidi, kteří neuměli toho estébáka vyhodit. Ale tyhle lidi bych nedával jako viníky, ale spíš jako oběti. Těch bylo tak deset až patnáct procent. 

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 30. 11. 2006
Pro Listář vybral mh)

 
Související články:

Vlk: Lustrace kněží nejsou zapotřebí

Církev: nejasno kolem agentů

"Nesu pozdrav z Budějovic"

Polský kněz, odhalující agenty tajné policie v kléru, má zmlknout

 

 

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci