Návštěva Turecka má přispět ke zlepšení mezináboženského dialogu

1. 11. 2006  Jiří Gračka


 
Papež Benedikt XVI. vykoná ve dnech 28. 11. - 1. 12. 2006 svou 5. zahraniční apoštolskou cestu, při které navštíví turecká města Ankara, Izmir, Efez a Istanbul. Tuto významnou událost netrpělivě očekávají nejen tamní katolíci, ale i zástupci ostatních církví a náboženství i představitelé politického života.

 

Řím (I): Předseda Turecké biskupské konference arcibiskup Ruggero Franceschini k této návštěvě říká: "Půjde o pastorační návštěvu, bylo by proto chybné představovat si papežův příjezd jako způsob, jak se domoci respektování lidských práv, zvláště náboženské svobody. Návštěva je však vynikající možností k budování pokojného soužití s muslimskou majoritou." Právě přínosu papežovy cesty pro mezináboženský dialog přikládá arcibiskup Franceschini velký význam: "Abychom byli důvěryhodní, musíme jednotu žít… Je třeba překonat mnoho překážek a nedůvěru, ale na cestě k jednotě může předsudky zahladit jen vzájemné poznávání."

Přínos papežovy cesty do Turecka očekává i tamní pravoslavná komunita. V pozadí nedávných kontroverzí ohledně papežovy promluvy na univerzitě v Řezně se ztrácí skutečnost, že právě konstantinopolský patriarcha Bartoloměj byl prvním iniciátorem papežovy návštěvy. Na konci září také uspořádal setkání s novináři a na něm mimo jiné pronesl: "Očekáváme papežovu návštěvu s bratrskou láskou… pro naši zemi i pro vztahy mezi křesťanským východem a západem to bude velmi významná událost."

Součástí papežova programu v Turecku budou také modlitby a rozhovory s konstantinopolským patriarchou i podepsání společného ekumenického prohlášení. Pravoslavní věřící doufají, že tato setkání mohou zvýšit význam komunity. Patriarcha Bartoloměj vyjádřil naději, že "papež, který se vždy zastává principů náboženské svobody a lidských práv… nepodpoří pouze katolíky, ale všechny náboženské menšiny".

Patriarcha v Konstantinopoli, nejstarším pravoslavném patriarchátu, je hlavou asi 5.000 etnických Řeků, kteří se hlásí pravoslavné církvi. Odhaduje se, že v r. 1923, kdy byl založen moderní turecký stát, žilo v zemi kolem 180.000 pravoslavných Řeků, kteří však zemi opustili právě kvůli náboženskému útlaku.

Apoštolský vikář Anatolie, biskup Luigi Padovese, prohlásil na tiskové konferenci v Berlíně: "Papež přicestuje, aby… hovořil s muslimy, s tureckou vládou, samozřejmě s katolíky a zvláště s pravoslavnými křesťany".

Zdroj: CNS, SIR, ZENIT

 

(Převzato ze zpráv TS ČBK ze dne 27. 10. 2006
Pro Listář vybral ik)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci