Rozvod? V polovině rodin

29. 9. 2006  Jitka Moťková



Před rozvodovým soudem končí až padesát procent středomoravských manželství. Vypadá to, že lidé už sňatky neberou tak vážně. Přibývá navíc lidí, kteří se rozvádějí po deseti a více letech společného života.

 

Střední Morava - Zkrátka se radši rozvedeme! Taková radikální věta v současnosti zaznívá v téměř polovině středomoravských manželských párů. Ty kopírují celorepublikový trend. Díky němu se zdá, že lidé, bez ohledu na svůj věk a délku trvání svazku, už manželství neberou až tak vážně. Jen vloni se totiž na střední Moravě rozvedlo 1926 dvojic.

Česko díky podobným výsledkům i ve většině ostatních krajů patří mezi evropské rekordmany v rozvodovosti. Podle statistiků se v tuzemsku v posledních letech rozpadne v průměru téměř padesát procent manželství.

Vedle lehkosti, s jakou lidé často manželskou loď opouštějí, v tom hraje roli řada dalších vlivů, včetně poměrně malého procenta věřících v populaci. "Nejsem sice odborník na církevní právo, ale cesta k rozvodu je u dvou věřících lidí, kteří se brali v kostele, určitě mnohem složitější," dodal olomoucký psycholog Lubomír Smékal.

 

Rozvod, ten už bych nechtěla opakovat

Devětapadesátiletá Marie z Olomoucka se kdysi rozváděla po téměř dvacetiletém manželství. "Rozvod už bych si ale opravdu nechtěla zopakovat. Nebylo to nic příjemného vykládat nejrůznější soukromé věci před soudem," vzpomíná na patnáct let staré rozvodové řízení.

Statistiky vypadají z pohledu "trvanlivosti" manželství hůř i proto, že ačkoliv počet sňatků v poslední době mírně přibývá, lidé už se neberou tak často jako kdysi.

Například loni se v Olomouckém kraji vzalo 3063 párů, svou společnou cestu životem však za stejné období ukončilo u rozvodového soudu 1926 dvojic. "Na střední Moravě za poslední desetiletí ubylo sňatků, ale přibylo rozvodů a dětí z rozvedených rodin," potvrdila olomoucká statistička Mária Dvořáková. Stačí se jen ohlédnout do minulosti. Například u Olomouce je vidět, jak se během desetiletí měnil přístup společnosti k rozvodům. Třeba v roce 1919 se v Olomouci rozhodlo vstoupit do manželství 522 párů. Za stejný rok se jich rozvedlo jen 23. O rok později dokonce olomoučtí úředníci sezdali 905 párů, ale rozvedli 45. Obdobně i o dvacet let později. V roce 1940 se vzalo 542 párů a rozvedlo pouhých 32.

Také po druhé světové válce měli Olomoučané ke společnému soužití poctivý přístup. Například v roce 1951 se vzalo 660 párů a rozvedlo se jich jen 80.

Na sklonku padesátých let už ovšem začali být lidé při ukončování manželství radikálnější. Například v roce 1959 se vzalo 465 párů a rozvedlo 145.

Ještě větší spád dostala ochota lidí rozvádět se v roce 1970, kdy na 717 sňatků připadlo 242 rozvodů. Tento trend pak pokračoval v letech osmdesátých a devadesátých.

A po roce 1989 počet svateb nadále většinou pomalu klesal, zatímco druhá strana vah zvolna stoupala. Před dvěma lety se tak v Olomouci vzalo 545 párů a 410 se jich rozešlo před rozvodovým soudem.

 

Dnes je populární "život na psí knížku"

"Vzhledem k růstu počtu lidí, kteří spolu žijí, aniž by uzavřeli sňatek, už dnes ovšem přestává být rozvodovost kritériem stability rodinného soužití," podotkla Dvořáková. Jen na střední Moravě v roce 2005 ve srovnání s rokem 1991 klesl počet uzavřených manželství o 31 procent. Lidí, kteří žijí "na psí knížku", stále přibývá.

I proto se stále více dětí rodí nesezdaným párům. "Počet svobodných matek se na střední Moravě od roku 1991 do loňska ztrojnásobil," uvedla Dvořáková. Podíl dětí narozených mimo manželství tak vzrostl z 8,4 procenta v roce 1991 na 31,2 procenta v roce 2005. V kraji se loni z celkového počtu 6183 novorozenců narodilo svobodným matkám hned 1930 dětí. Za letošní první pololetí se z 3164 dětí narodila neprovdaným ženám asi třetina dětí.

I podle nedávno zveřejněné zprávy Eurstatu patří Češi v Evropě mezi rekordmany v rozvodovosti. Zatímco v "pětadvacítce" připadají na tisíc obyvatel dva rozvody, v Česku a v Litvě jsou to více než tři rozvody na tisíc obyvatel.

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 27. 9. 2006
Pro Listář vybral mgr)

  

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci