Indonésie: Filosofie pomáhá v dialogu s muslimy

1. 11. 2007  (rc)


 

Profesor Franz Magnis-Suseno SJ, který učí filosofii na katolické universitě v Djakartě, vyjádřil názor, že filosofie může být "prostředkem k boji proti islámskému fundamentalismu". Profesor Magnis-Suseno žije v Indonésii přes 40 let a je přesvědčen, že je nezbytné vtáhnout muslimy do filosofické debaty, protože oni pak "vidí islám v jiném světle". Potřebujeme lidi, kteří dokážou myslet široce a kriticky, řekl profesor Magnis-Suseno.

Podle něho je patrné, že muslimové, kteří studují filosofii a humanitní vědy, mívají širší horizont, kdežto ti, kdo tíhnou k fundamentalismu, studují spíše přírodní vědy. To platí zvláště o těch, kdo studují v zahraničí.

Podle P. Magnise-Susena převládá u mnoha indonéských muslimů strach, že křesťané jsou silnější. Křesťané v Indonésii jsou skutečně lépe vzdělaní. Ale muslimové se mezitím "intelektuálně vzpamatovali", což je třeba vítat, protože dialog s nimi je snazší.

Islámské university v Indonésii učí relativně otevřený islám, zatímco fundamentalisté pocházejí spíše ze státních universit. Islámské university totiž zařadily do osnov takové předměty, jako je hermeneutika a teologie, jež se inspirují západním myšlením. Někteří fundamentalisté to však chápou jako "křesťanský trik", varoval profesor Magnis-Suseno.

Podle profesora Magnise-Susena se vztahy mezi křesťany a muslimy v Indonésii citelně zlepšily. Je třeba spolupracovat na věcech společenského zájmu - například bojovat proti korupci, za vládu zákona a za spravedlivý ekonomický pořádek.

Indonésie je čtvrtá nejlidnatější země na světě a největší muslimská demokracie. 220 milionů muslimů tvoří 87 % populace, křesťanů je 9 %, z toho 2/3 katolíků. Zbytek tvoří hinduisté, budhisté a vyznavači kmenových náboženství.

 

(Převzato ze zpravodajství Res Claritatis ze dne 17. 10. 2007
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci