Ježíšův hrob je jen obchodním trikem

2. 3. 2007  Jiří Gračka


 
Přední katoličtí i izraelští vědci a instituce reagují na dokument Jamese Camerona, který představuje hrob objevený před lety v Jeruzalémě jako "Ježíšovu rodinnou hrobku."

 

Jeruzalém (IL): Oznámený nález Ježíšova hrobu náleží mezi "smyšlenou archeologii, reklamu a obchod," tvrdí zpráva jeruzalémského výzkumného centra Studium Biblicum Franciscanum v reakci na dokumentární film Jamese Camerona "Ztracený Ježíšův hrob". "S obavami čekáme na okamžik, kdy se tyto 'cenné relikvie' objeví v některé aukční síni," říká se též ve zprávě výzkumného centra.

Dokumentární film Ztracený Ježíšův hrob ("The Lost Tomb of Jesus") je dílem kanadských filmařů Simchy Jacoboviciho a oscarového Jamese Camerona a poprvé má být vysílán v neděli 4.3.2007 na Discovery Channel. Včera (27.2.2007) měla také v nakladatelství HarperCollins vyjít kniha Jacoboviciho a Charlese Pellegrina o tomto "objevu". Podle autorů pořadu se v hrobě, který v Jeruzalémě v r. 1980 objevil archeolog Amos Kloner, nachází ostatky Ježíše, jeho bratrů, Marie, další Marie, kterou považují za Marii Magdalskou, a "Judy, Ježíšova syna." Na tiskové konferenci, kterou Jakobovici a Cameron uspořádali v pondělí 26.2. v New Yorku, prohlásili, že k těmto zjištěním došli na základě "nových technologií a studie DNA."

Amos Kloner, izraelský archeolog, který hrob objevil a popsal, označil však tvrzení filmařů za "nesmysl": "Všechny podrobnosti jsem zveřejnil v časopise Antiqot v r. 1996 a nikdy jsem neřekl, že jde o hrob Ježíšovy rodiny," říká současný profesor archeologie na univerzitě Bar-Ilan v Izraeli. "Považuji to za velmi neseriózní práci. Já se zabývám vědou… založenou na dalších studiích," dodal.

Katolický biblista a dominikánský kněz Jerome Murphy O'Connor, působící na Francouzské biblické a archeologické škole v Jeruzalémě, označil ve včerejším rozhovoru pro CNS dokument za "komerční trik, kterého se účastní všechna média." Nalezená jména jsou podle něj "kombinací těch nejběžnějších jmen. Padesát procent židovských žen se v prvním století jmenovalo Marie nebo Salome. To nic neznamená." Podivil se také, že kolem věci, kterou již před více než deseti lety zveřejnil její nálezce, vznikl takový rozruch.

Na pondělní tiskové konferenci autoři prohlásili, že na dokumentu spolupracovali se "světově uznávanými odborníky včetně specialistů na DNA, archeologů a statistiků." Archeolog Kloner však poznamenává, že Ježíš i všichni jeho příbuzní pocházeli z Galileje a k Jeruzalému neměli vazby, proto je i nepravděpodobné, že by se zde nacházel jejich hrob. Pohřební jeskyně podle něj patřila židovské rodině střední nebo vyšší střední třídy v prvním století po Kr. a rodina ji používala po dobu 70-100 let.

Jakobovici také zmínil, že tzv. "Jakubova schránka", o které se před několika lety vedly bouřlivé diskuze, byla podle něj vzata z tohoto hrobu. Opomněl však zmínit, že její nápis "Jakub, syn Josefův, bratr Ježíšův", byl již v r. 2003 izraelským úřadem pro archeologii označen za podvrh a že její majitel Oded Golan stojí před soudem za padělání více údajných "biblických památek".

Biblista Thomas Rosica z katolické mediální nadace Sůl a světlo v kanadském Torontu poznamenává, že dokument o Ježíšově hrobě je po incidentu s Jakubovou schránkou jen dokladem "nepoučitelnosti samozvaných expertů," a dodává: "Proč tito takzvaní archeologové čekali 27 let než s objevem něco podnikli? Jamesi Cameronovi jde mnohem lépe výroba filmů jako byl Titanic než míchání se do oblasti náboženské historie, o které nic neví."

Zdroj: ZENIT, CNS

 

(Převzato ze zpráv TS ČBK ze dne 28. 2. 2007
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci