Letošní Velikonoce oslaví katolíci spolu s pravoslavnými

6. 4. 2007  Jiří Gračka


 

Datum velikonočních svátků se většinou v katolickém a pravoslavném kalendáři rozchází. Letos však budou obě církve slavit slavnost Zmrtvýchvstání Páně společně, v neděli 8.4.

 

Syros (GR): Přestože obě církve dodržují předpis nicejského koncilu (r. 325), podle kterého Velikonoce připadají na první neděli po prvním jarním úplňku (tj. úplňku po 21.3.), řídí se každá jiným kalendářem: pravoslavní používají juliánský kalendář, tedy systém zavedený za starověkého Říma, zatímco katolická církev používá jeho úpravu, tzv. gregoriánský kalendář, pojmenovaný podle papeže Řehoře XIII. Jeho podstatou bylo přiblížit v r. 1582 délku kalendářního roku skutečné době oběhu Země kolem Slunce a napravit tak již více než 10 denní odchylku, která za uplynulých 16 století vznikla. Přestože gregoriánský kalendář se průběhem doby stal prakticky celosvětový, pravoslavná církev jej nepřijala a první jarní den, od kterého se datum Velikonoc odvíjí, slaví o téměř dva týdny později.

Díky poměrně pozdnímu datu Velikonoc v našem kalendáři se letos datum svátků v katolické i v pravoslavné církvi shoduje, příště se tak stane až 4.4.2010. Příští rok budou katolické Velikonoce již 23.3., zatímco pravoslavní je oslaví - podle našeho kalendáře - až 27.4.

"Mnoho křesťanů se raduje, že katolická a pravoslavná církev budou letos slavit Velikonoce ve stejný den," říká biskup Franghískos Papamanólis, předseda Řecké biskupské konference. Katolická církev v Řecku podle něj dodržuje termín, o kterém Velikonoce slaví pravoslavná církev: "Slavení Velikonoc v odlišném termínu působí velké společenské problémy a nám přináší i problémy pastorační." Slavení v jiný den než o kterém si Kristovo Zmrtvýchvstání připomíná katolická církev však označuje za "bolestné". A tak by podle biskupa Papamanólise nejlepším řešením bylo, aby se katolická i pravoslavná církev dohodly na jednom datu a slavily Velikonoce společně.

Zdroj: ZENIT

 

(Převzato ze zpráv TS ČBK ze dne 4. 4. 2007
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci