Mezi polskými biskupy jsou údajně 
  spolupracovníci tajné policie

17. 7. 2007  (rs)


 

Mezi více než 130 současnými polskými biskupy je asi dvanáct někdejších spolupracovníků komunistické policie a jeden biskup byl registrován jako agent rozvědky. Zjistila to církevní komise historiků, jejíž výsledky představil novinářům Slawoj Leszek Glódź. Současně varoval před přeceňováním vypovídací hodnoty dokumentu bývalé státní bezpečnosti o tom, nakolik dotyční církevní představitelé spolupracovali s minulým režimem a nakolik případně uškodili církvi. Svazky byly často neúplné, zmatečné a od duchovních se často ani nevyžadoval podpis závazku o spolupráci. 

Tajnůstkářství arcibiskupa, který odmítl uvést přesná počet a jména donášejících biskupů, vzápětí kritizoval kněz Tadeusz Isakowicz - Zalesky, který se stal známým jako "lovec agentů" v sutanách. "Biskup musí být jako císařova žena mimo jakékoliv podezření, presumpce neviny v tomto případě neplatí," prohlásil disidentský kněz a vyzval preláty ke zveřejnění všech dokladů. Mlčení podle něho jen podkopává důvěryhodnost církve v očích veřejnosti a je údajně jen otázkou času, kdy novináři a historici všechno odhalí. Navíc prý bylo chybou, že zamlžené závěry komise historiků představil arcibiskup, který je znám svým odporem k lustracím.

Lustracemi se začali biskupové intenzivně zabývat po lednovém skandálu okolo Stanislava Wielguse, který těsně před svým jmenováním rezignoval na úřad varšavského arcibiskupa kvůli spolupráci s bývalou tajnou policií. Asi 70% Poláků je názoru, že pokud bude duchovnímu prokázána vědomá spolupráce s komunistickou bezpečností, měl by opustit jakoukoliv důležitou funkci v církvi. Katolická církev patřila k pilířům odporu proti komunismu. Tajná komunistická policie se však snažila svého ideologického nepřítele infiltrovat a podle historiků podlehlo nátlaku asi 10-15 % duchovních.

 

(Převzato ze zpravodajství Radia 7
Pro Listář vybral mh
Foto převzato z www.katedrapolowa.pl)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci