Moskevský arcibiskup blahopřeje 
  ke sjednocení pravoslavných církví

31. 5. 2007  Jiří Gračka



Ke sjednocení, kterého po 80 letech rozkolu dosáhla ruská pravoslavná církev, zaslal své blahopřání i moskevský katolický arcibiskup Tadeusz Kondrusiewicz.

 

Moskva (RUS): Představitelé pravoslavných komunit v Rusku a v USA, moskevský patriarcha Alexij II. a metropolita Laurus, představený Ruské pravoslavné církve mimo Rusko, podepsali minulý týden dohodu, kterou se ukončuje 80 leté rozdělení mezi církví žijící v Rusku a pravoslavnými exulanty. Bohoslužby na oslavu této události se v moskevské katedrále Krista Spasitele zúčastnil i prezident Vladimir Putin.

Dohoda nezasahuje do administrativy obou celků, které si nadále uchovávají pravomoc nad svými věřícími. Umožňuje ale například kněžím účastnit se liturgie na území spadající pod druhý subjekt.

Moskevský katolický arcibiskup Tadeusz Kondrusiewicz zaslal patriarchovi Alexijovi II. dopis, ve kterém mimo jiné připomíná: "Překonávání rozdělení mezi křesťany je vždy vítězstvím lásky, která všechno přemůže… Jde o vynikající příklad pro všechny znesvářené, nejen pro křesťany, nejen pro věřící." Sjednocení pravoslavných církví také považuje za znamení naděje k dalšímu dialogu mezi pravoslavnou a katolickou církví.

Ruská pravoslavná církev mimo Rusko byla založena v r. 1921 v Srbsku mezi emigranty, kteří ze země uprchli po říjnové revoluci v r. 1917. Dnes sídlí v New Yorku a hlásí se k ní téměř půl milionu věřících. Do moskevského patriarchátu náleží cca 90 milionů věřících, další žijí v ostatních zemích bývalého Sovětského svazu.

 

Zdroj: ZENIT

 

(Převzato ze zpráv TS ČBK ze dne 25. 5. 2007
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci