Na jihu Moravy jsou v módě nové kostely

14. 6. 2007  Hana Černohorská


 
Zatímco jinde v zemi kostely chátrají, v kraji se stavějí nové. Od roku 1989 přibylo 11 svatostánků a téměř 30 kaplí.

 

Brno/Zdá se, že novostavby kostelů a kaplí se na jihu Moravy staly módním trendem. Po politickém převratu v listopadu 1989 se tady se sakrálními stavbami všeho druhu roztrhl pytel. Na území Jihomoravského kraje přibylo jedenáct kostelů a sedmadvacet kaplí. Několik dalších se jich v současné době staví. "Potřeba stavět kostely na jižní Moravě pořád trvá. Na rozdíl od Čech. Tam je jiná situace. Tamní biskupství se zbavují far a kaple chátrají," řekla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Podle ní je to také tím, že se padesát let v České republice žádné sakrální objekty nestavěly. Komunisté nechali kostely a kaple chátrat. "O nových se nikomu ani nezdálo," upozorňuje mluvčí Jandlová. Jedinou výjimkou v kraji byl kostel v Senetářově na Blanensku, který se podařil zdejším farníkům postavit v letech 1969-71.

Kdo nové kostely či kaple na jižní Moravě staví? Iniciativní jsou zejména obyvatelé jednotlivých obcí. "Po novém kostele nebo kapli touží farníci, ale i starostové," potvrdila Jandlová.

Na mnoha místech byly kaple postaveny ze stoprocentních darů věřících. Přispívají nejen obyvatelé obcí, ale i sponzoři. "V devadesátých letech nám pomáhaly zahraniční nadace.

Teď se jejich pomoc posunula na východ, do chudších zemí," řekla Jandlová. O tom jak těžké je sehnat peníze na novostavbu kostela, vědí dobře v Šumné na Znojemsku. Kostel svatého Ducha tady stavějí věřící v příhraniční obci už rok a půl. "Každý měsíc nám různí dárci něco pošlou, věřící dělají sbírky, něco jsme dostali od kraje, od státu.

Řekli jsme si ale, že na dluh stavět nebudeme. A zatím jsme stavbu nemuseli zastavit," řekl zdejší farář Marek Dunda.

V obci je na stavbu nového kostela dvojí názor. "Věřící si to vzali za své, ti ostatní to tolerují, ale není nikdo, kdo by byl proti. Ani já ne, jen si myslím, že s potřebami obce to nemá nic společného," řekl místní Antonín Šnajdar.

O tom, jestli se kaple nebo kostel vystaví, rozhoduje brněnský biskup. Ten ručí i za to, že stavba bude odpovídat požadavkům na sakrální prostor.

Nové stavby musejí odrážet dnešní architekturu. Nepovolují se historizující kopie.

Kostely se stavějí na vesnicích, ale i v centru městských sídlišť. "Je to dobou, přesídlováním obyvatel na sídliště," podotkla Jandlová. Například v Brně postavili salesiáni kostel na sídlišti v Žabovřeskách, nový kostel je i v Brně- Líšni a nové duchovní centrum vzniklo v Lesné.

"Je to teprve první etapa. Předpokládáme, že snad do deseti let by se k duchovnímu centru dostavěl i kostel," řekl kněz duchovního centra v Lesné Pavel Hověz.

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK 7. 6. 2007
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci