Severní Irsko proti liberalizaci potratů

26. 7. 2007  (MaS)


 

Belfast. Vzrůstá tlak na vládu Severního Irska, složenou z katolíků i protestantů, aby sjednotila své potratové zákony se zbytkem Spojeného Království. Členové parlamentu vyzývají k rozšíření zákona o plošném povolení potratů z roku 1967 i na území Severního Irska, kde je provedení potratu podmíněno souhlasem dvou lékařů, kteří potvrdí, že těhotenství by poškodilo fyzické nebo psychické zdraví ženy.

Katolická církev v Irsku apeluje na nacionalisty i unionisty, aby zabránili zavedení nového pro-potratového zákona. Sekretář katolických biskupů, otec Tim Bartlet uvádí dva důvody, proč jsou proti tomuto požadavku. Prvním důvodem je etické hledisko a právo nenarozeného dítěte na život. Druhým důvodem je pak to, že by měli být brána ohledy na názory demokraticky zvolených představitelů Severního Irska.

Během svého prvního setkání se arcibiskup Sean Brady a premiér Ian Paisley shodli na tom, že téma, které je nejvíce spojuje, je záporný postoj k potratům. Člen parlamentu za severní Belfast, Nigel Dodds dodává, že naprostá většina obyvatel Severního Irska, jak protestanti, tak katolíci, odmítají jakékoli pokusy zmírnit stávající zákon nebo zavedení potratového zákona z roku 1967 do provincie.

 

(Převzato ze zpravodajství Radia Vaticana ze dne 14. 7. 2007
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci