Slovenský arcibiskup otočil, s StB se scházel

7. 3. 2007  adb


 

Slovenský arcibiskup Ján Sokol dosud tvrdošíjně odmítal veškerá obvinění, která se týkala jeho kontaktů s agenty StB. Nyní ale poprvé připustil, že se s nimi setkával. Bylo to ale na jejich přání, tvrdí v prohlášení, které citoval slovenský zpravodajský server SME.

Sokolovo přiznání je překvapivé. Ačkoli byl z kontaktů s tajnou policií obviňován už několikrát, a hovořila pro to i řada důkazů v archivech, duchovní veškerá nařčení vždy popíral.

Nikdy se prý nesešel s někým, o kom by věděl, že pracuje v tajné policii. Nyní ale připouští, že vše bylo jinak.

"Opakovaně prohlašuji a potvrzuji, že jsem nikdy s StB vědomě nespolupracoval, ani jsem nikdy vědomě neposkytl StB informace, které by poškodily Katolickou církev, anebo kteréhokoli spoluobčana," uvádí se v dnešním Sokolově stanovisku, z něhož citoval SME.

Poté ale přiznává, že se s agenty scházel. "Příslušníci StB si vynucovali setkání se mnou. Při těchto setkáních, která pro mne byla ponižující, jsem se snažil ochraňovat zájmy Církve a odvést pozornost StB k nepodstatným záležitostem," dodal trnavský arcibiskup

Svým stanoviskem prý pokládá všechny otázky, týkající se archivních dokumentů, za zodpovězené. Svědomí mám čisté, uzavírá.

 

Po Polsku i Slovensko

Spolupráce s tajnou policií přitom nedávno překazila kariéru varšavského arcibiskupa.

Papež Benedict XVI. jmenoval Stanislava Wielguse kardinálem (arcibiskupem - pozn. red.), ten však těsně před slavnostní bohoslužbou, kde se měl nového úřadu ujmout, na post rezignoval.

Polský tisk totiž přinesl řadu důkazů o jeho četných kontaktech s komunistickou tajnou policií. Polák mediální a společenský tlak neustál.

I v případu Jána Sokola hrají média značnou roli. Deník SME totiž minulý týden zveřejnil nové důkazy o Sokolově spolupráci s komunistickým režimem. Ze samotných záznamů StB vyplývá, že duchovní byl veden jako agent s krycím jménem "prameň špirituál". - více zde

Podle archivních záznamů z Prahy poskytoval tajné policii v letech 1987 a 1988 informace o svých spolupracovnících, o kandidátech na biskupy či podával hlášení o cestách do Vatikánu.

Kostlivce ve skříni bude zkoumat i česká církev. Její primas Miloslav Vlk chce ve spolupráci s ministerstvem vnitra nechat prozkoumat archivní materiály v rámci projektu "Otevřená minulost". 

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 1. 3. 2007
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci