Turecká vláda zabránila setkání patriarchy Bartoloměje I. 
  s kyperským arcibiskupem Chrysostomem II.

15. 8. 2007  (MaS)


 

Istanbul. Už podruhé během čtyř posledních měsíců Ankara zrušila setkání arcibiskupa Řecké pravoslavné církve na Kypru, Chrysostoma II. a ekumenického patriarchy Konstantinopole, Bartoloměje I. To mělo probíhat od 17. do 21. srpna a mělo čistě náboženské důvody. Poprvé turecká vláda zrušila setkání v květnu. Tentokrát svůj zásah představitelé ospravedlňují tvrzením, že by setkání mohlo mít politický dopad na nadcházející volby.

Arcibiskup Chrysostomos řekl v rozhovoru pro jednu z řeckých rozhlasových stanic, že "Turecko má oprávnění zabránit komukoli ve vstupu na jeho území nehledě na ty, kteří, jako my, chtějí věřit, že si přeje ukázat svou demokratickou a liberální tvář nejen Evropě, ale i zbytku světa." Tímto rozhodnutím, podle arcibiskupa Chrysostoma, "vláda v Ankaře ukázala svou pravou tvář." Chryzostomos II. také oznámil svůj úmysl zaslat Svatému Stolci a Světové radě církví dopis, ve kterém je bude informovat o tom, co se stalo. Doufá, že to je způsob, jak " uvědomit mezinárodní společenství o nespolehlivosti turecké vlády ve věci práv a svobod." Oznámil také, že se s ekumenickým patriarchou Bartolomějem setká jindy a na jiném místě, aby mu vyjádřil podporu a poděkoval mu za "jeho přispění k řešení některých z mnoha problémů Řecké pravoslavné církve."

Chrysostom II. také znovu zdůraznil, že "mezi Řeckou pravoslavnou církví a muslimskými turecko-kyperskými bratry nejsou neshody." Skutečný problém, podle něj, spočívá ve "vměšování se Ankary, která blokuje každý pokus sjednotit tyto dvě komunity na základě vzájemného respektu."

 

(Převzato ze zpravodajství Radia Vaticana ze dne 14. 8. 2007
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci