Vatikán bude ekologický

Papež Benedikt XVI. dal zelenou využívání solární energie

19. 6. 2007  (lk)


 

VATIKÁN Několik budov ve Vatikánu bude už brzy pokrývat téměř veškerou svou spotřebu elektřiny energií získanou ze slunce. Impulz k tomu, aby se na střeše vatikánského paláce objevily solární panely, dal sám papež Benedikt XVI., který se netají obavami z vyčerpání energetických zdrojů planety. Agentuře AP to sdělil inženýr Carlo Cuscianna, jenž byl touto záležitostí pověřen.

Podle Cuscianny se už příští rok objeví na střeše auditoria Pavla VI. fotovoltaické články, které dokážou přeměnit sluneční svit v elektrickou energii. Jde o významný krok, protože budova má poměrně značnou spotřebu energie: sál, který pojme 6300 posluchačů, využívá papež tradičně v zimních měsících k pravidelným středečním generálním audiencím a kromě toho i během roku, ve chvíli, kdy panuje v Římě špatné počasí.

Navíc se v auditoriu pořádají i koncerty, které jsou z hlediska spotřeby elektřiny velmi náročné. Instalace solárních panelů by měla zajistit dostatek energie potřebné k osvětlení, vytápění či chlazení budovy. Výhodou připravovaného systému bude rovněž to, že v období, kdy zůstane auditorium prázdné, budou elektrickou energii využívat i jiné vatikánské budovy.

Papež podle Cuscianny sleduje přípravné práce s velkým zájmem.

Benedikt XVI. vyzval k šetrnému přístupu k životnímu prostředí, a to včetně úsporného nakládání s ohroženými energetickými zdroji, v řadě svých projevů. V nedávné řeči nabádal veřejnost západních zemí, aby volila takový životní styl, který neničí přírodní prostředí, protože v opačném případě se "život zejména chudých lidí planety stává velmi zranitelným".

 

Papež má rád internet i iPod

Ač je Benedikt XVI. známý svými konzervativními názory, moderní technice se neubrání. Vlastní několik e-mailových adres, na které mu přišly tisíce gratulací k nedávným narozeninám. Od vatikánského rádia nyní dostal i iPod, aby mohl poslouchat jeho vysílání. Hovoří se dokonce o internetových mších, které by měly přilákat a zapojit více lidí z celého světa. Papežský koncil pro sociální komunikaci svým kněžím dokonce používání internetu jako prostředek komunikace vřele doporučil.

 

(Převzato z monotoringu TS ČBK ze dne 7. 6. 2007
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci