Vatikán souhlasí s testy sexuality svých kněží

4. 11. 2008  Pavel Novotný


 

Řím, Praha - Katolická církev poprvé veřejně souhlasí s tím, aby vybraní kandidáti kněžství procházeli psychologickým testem. Ten by měl předpovědět jejich sexuální chování. Řím tak chce včas identifikovat muže s "hluboce zakořeněnými" homosexuálními sklony či ty bohoslovce, kteří by v budoucnu mohli mít problém s dodržováním celibátu.

Do semináře by podle Vatikánu neměli nastupovat ani studenti s "nejasnou sexuální identitou". Podle expertů by tyto testy mohly zamezit i tomu, aby mezi kněžími byli i pedofilové. "Duchovní služba vyžaduje speciální předpoklady i teologické znalosti, ty se musí snoubit s rovnováhu psychickou, tedy především emocionální," píše se dokumentu vatikánské Kongregace pro katolickou výchovu vydaném ve čtvrtek. "Toto vše je předpokladem úspěšného zvládnutí celibátu," dodávají římští pedagogové.

Prefekt kongregace Zenon Grocholewski dodal, že homosexuálové dle jeho soudu nemohou náležitě vykonávat kněžské poslání. S tím, že homosexualitu on považuje za "deviaci".

Nové římské doporučení neznamená, že všichni budoucí pastýři projdou psychologickou zkouškou. Vatikán také zdůraznil, že test nesmí být předběžnou podmínkou bohosloveckého studia.

Z dokumentu rovněž vyplývá, že je na jednotlivých rektorech, kterého ze svěřenců vlastního semináře vyzvou k setkání s psychologem. Student musí s absolvováním testu souhlasit. Otázkou zůstává, jak pedagog zareaguje, pokud vyzvaný student vyšetření odmítne.

Římská církev vydáním dalšího dokumentu o sexualitě adeptů duchovní služby reaguje na skandály, které jí škodí morálně i finančně.

Své o tom mohou vyprávět správci severoamerických diecézí. Hromadné žaloby zneužívaných osob vedly k bankrotu pěti biskupství. Šlo sice o pád měkký, podle benevolentních pravidel 11. kapitoly zákona o bankrotu, diecéze přesto musely nechat nahlédnout úřadům do účetnictví. A sáhnout hluboko do kapsy.

Co se týče počtu hřešících duchovních, výzkumníci v roce 2004 spočítali, že ze sexuálního obtěžování bylo obviněno 4 392 duchovních, asi 4 procenta všech katolických kněží v USA. Své skandály má i katolická Evropa. Před čtyřmi roky nalezli rakouští kriminalisté mnoho pornografického materiálu v semináři města St. Pölten. Ústav byl uzavřen, odstoupit musel příslušný biskup.

 

Zdroj: Mladá fronta Dnes

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 3. 11. 2008
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci