Polský mnich píše o sexu

25. 5. 2009  Magdalena Sodomková


 

Varšava, Praha - Radí lidem, jak se milovat. Pořádá kurzy, na nichž se účastníci dozvědí, jak partnera dovést k nejhezčímu orgasmu. O jeho příručce se v Polsku mluví jako o "křesťanské Kámasútře". Po knize - Sex, jak ho neznáte: Pro manželské páry, které milují Boha - se jen zaprášilo. Nyní se čeká její dotisk. Přitom sám mnich Ksawery Knotz žije v celibátu. Přesto jde z jednoho diskusního televizního pořadu do druhého. Jeho internetové stránky vyhledává čím dál víc Poláků.

"Lidé mají často pocit, že sex a Bůh nejdou dohromady, ale to se mýlí. Manželé často hledají hříchy tam, kde nejsou," řekl františkán v TVN24. Katolíky nabádá, aby zapojili fantazii, manželkám radí, aby si oblékly sexy prádlo. Varuje, že "dlouhá abstinence je nebezpečná".

"Když se muž při pohledu na svou ženu vzruší, může si to interpretovat tak, že je Bohem vyzván, aby svou ženu obdaroval láskou. A zároveň žena, pokud prahne po muži, nemusí se trápit, ale může to chápat jako Boží vnuknutí," píše v knize františkán.

Přitom se však neodklání od církevního pohledu, kniha se týká jen sexu mezi manželi. Oproti všem protikostelním pověrám však mnich otevřeně hovoří i o tom, že orální sex není hříchem. Co jím zavání, je "vzrušit ženu a nepřivést ji k plnému uspokojení". "Dnešní kultura učí užívat si sex pro své potěšení. Ale ponechat partnera bez orgasmu je zanedbání, projev egoismu," řekl Knotz pro TVN24.

Sporné je podle něj sledování porna. "Pornografické filmy lidem vnucují vzorce chování. A ne všechno musí být masové jak v McDonaldu. Pak se lidé snaží napodobovat určité kreace a nesoustředí se na svou vlastní výjimečnost," radí Knotz, aniž zakazuje. Na jeho hlavu se však sesypala kritika. "Co mnich může vědět o tom, co se odehrává v postelích?" pobouřeně se tázal sexuolog Zbigniew Lew-Starowicz. "Myslíte si, že jste jako mnich věrohodný?" tázala se redaktorka Polské katolické agentury. "A vy, když píšete o politice, ale nejste politička, jste věrohodná?" odpověděl s tím, že chce manželům odpovědět na otázky, s nimiž za ním přicházejí. Ujistit je, že sex je "záblesk života věčného". Mnozí to prý potřebují slyšet právě od kaplana.

 

Zdroj: Mladá fronta Dnes, titulek redakční 

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 16. 5. 2009
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci