Přednáška o "Případu Babice"

22. 1. 2008  (bi)


 

Nedělní odpoledne u sv. Augustina, Brno, Masarykova čtvrť (konečná zastávka tramvaje č. 4) bude v neděli 25. ledna 2009 od 15.30 hodin věnováno "Případu Babice". S novými poznatky o babickém a dalších politických procesech v okrese Třebíč v padesátých letech seznámí posluchače Luděk Navara a Miroslav Kasáček, autoři nedávno vydané knihy "Mlynáři od Babic", kterou vydalo brněnské nakladatelství Host.

 Represálie, které rozpoutal komunistický režim v okolí Babic na Třebíčsku na začátku padesátých let, jsou považovány za jedny z největších od dob heydrichiády. Svým rozsahem byly opravdu mimořádné: bylo odsouzeno více než sto osob, z toho jedenáct k trestu smrti. Čtyři odsouzení zemřeli ve vězeních. Rodiny soukromých zemědělců a živnostníků byly vyhnány ze svých domovů, byl jim zabaven majetek a jejich statky byly rozkradeny.

Útok v budově školy v Babicích na Třebíčsku 2. července 1951, při němž byli zavražděni tři komunističtí funkcionáři, však nebyl na začátku perzekucí, zatýkání začalo mnohem dříve.

Autoři na pozadí těchto událostí vykreslují otřesné a těžko pochopitelné příběhy obyčejných lidí, kteří najednou zjišťují, že jsou určeni k likvidaci. Mezi nimi je vedle sedláků a kněží i rodina Plichtova a Melkusova. Mlynář Alois Melkus byl dlouho před babickými událostmi zatčen a poslán do vězení, mlýn mu byl zabaven a zdevastován.

Sugestivní líčení odkrývá dramatické osudy protikomunistických odbojářů a jejich pronásledovatelů. Autoři mapovali i osudy těch, kteří přísně tajné operace plánovali: řídících orgánů StB. Sledují ale také osud "kapitána", muže, který zoufalé bojovníky proti režimu dovedl až do budovy školy v Babicích... Příběh je doplněn novými, dosud nepublikovanými informacemi z archivů.

 

(Převzato z www.biskupstvi.cz , redakčně upraveno.
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci