Františkův "zázrak"

13. 3. 2015  M. T. Zikmund


 

V pátek 13. března uplynou dva roky od zvolení argentinského kardinála Jorgeho Bergoglia papežem. Při diskusích, jak současný papež mění církev a ovlivňuje politické dění, se zapomíná, jak papežství změnilo jeho samotného.

 

I když si František po svém zvolení papežem poručil: „Jorge, neměň se!“ – přece se změnil. Nikoli však ve svém prostém, skromném životním stylu a starosti o chudé – v tomto směru zůstal stejný i ve Vatikánu. Změna, kterou prodělal, byla ovšem nápadná a vyjevila se už brzy po volbě. „Já toho hocha nepoznávám,“ vyjádřila se již tehdy Maria Elena Bergogliová, jediný žijící Františkův sourozenec.

Z introverta usměvavý extrovert

Takřka stálý úsměv a spontánní komunikace nejen s církevními představiteli a politiky, ale také s médii by napovídaly, že jde o typické chování extroverta. Ve skutečnosti ale Bergoglia za dob jeho působení v Argentině pokládalo jeho okolí spíše za člověka plachého a málomluvného. Přestože zajížděl do Říma, aby plnil své kardinálské povinnosti, omezoval tyto cesty na minimum. S médii komunikoval zcela výjimečně. Rovněž v kardinálském sboru – i při diskusích před konkláve, na němž byl zvolen – hovořil spoře.

Americký vatikanolog John L. Allen tuto změnu hodnotí jako Františkův „zázrak“ a dokládá to svědectvím jednoho kardinála, Františkova starého přítele, který nechtěl být jmenován. Ten jej navštívil v domě sv. Marty a řekl mu: „Ty se nechováš stejně jako v Buenos Aires. Co se s tebou stalo?“ Františkova odpověď měla znít takto: „V noci po konkláve jsem zažil takovou blízkost Boží, že jsem se najednou cítil zcela vnitřně svobodný a klidný. A to trvá pořád.“

 

(Převzato z Katolického týdeníku
Pro Listář vybral mgr)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Monitor

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci