Vzkaz čtenářům Katolického týdeníku k prezidentským volbám

7. 1. 2018  P. Marek Vácha


 

12. prosince 2017 jsem obdržel od redakce Katolického týdeníku následující mail.

 

Dobrý den,
dovoluji si Vás oslovit s následující prosbou. Připravujeme teď anketu mezi vybranými osobnostmi katolické církve k nadcházející volbě prezidenta a klademe jim všem následující otázku:
"Víte už, koho budete volit za prezidenta? Které postoje a názory jsou pro vás při volbě určující?"

 

Svou odpověď v požadovaném krátkém rozsahu jsem poslal. Následovalo několik mailů, ve kterém redakce žádala, alespoň drobnou, úpravu mého textu, konkrétně se jednalo o doslovný citát pana prezidenta. Moje stanovisko bylo ovšem takové, že buď Katolický týdeník uveřejní text jak je, nebo vůbec. Redakce se nakonec rozhodla text neuveřejnit. Vzhledem k tomu, že jsem text již sepsal, dávám jej alespoň sem na blog. Zde je:

 

"Vážení čtenáři Katolického týdeníku. Mnozí z vás si stěžujete na to, jak je současná mládež vulgární a zkažená. Mnozí z vás jste mi rovněž po posledních prezidentských volbách psali o tom, jak bude Miloš Zeman výborný prezident a jak moje podpora Karlu Schwarzenbergovi je veliký omyl. Nyní je čas na rekapitulaci. Učíte vaše děti a vnuky, že mají být hrdi na to, že jsou Češi a že nemají pít alkohol - a pak jim pustíte televizi, kde pan prezident vrávorá nad korunovačními klenoty. Učíte mladé, že nemají mluvit sprostě – a pak jim pustíte Český rozhlas, kde pan prezident říká nahlas „kunda sem, kunda tam“ (a prosím redakci Katolického týdeníku, aby uvedený doslovný citát pana prezidenta nevytečkovala a ponechala v původním znění). Učíte mladé, aby se uměli omluvit, a dáte jim do ruky noviny, kde se dozvíte, že pan prezident lživě označil Ferdinanda Peroutku jako autora článku „Hitler je gentleman“ a do dnešních dnů nebyl ani schopen doložit existenci článku, ani omluvy. Učíte mladé lidi, že nemají kouřit, a dozvíte se, že podle pana prezidenta kouření po dvacátém sedmém roku věku je zcela bez rizika. Ano, zvolili jste lidového, doslova vulgárního, prezidenta. Jistěže si můžete zvolit téhož prezidenta znovu. Nedivte se ale pak prosím, že i vaši vnukové budou vulgární. Je to svým dílem i vaše vina. A naučte se rusky."

 

(Převzato z blog.aktualne.cz
Foto převzato z www.orko.cz)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Monitor

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci