Zemřel František Ráček

1. 5. 2021  Andrea Hrodková


 

Dne 25. 4. 2021 odešel na věčnost ve svých nedožitých 78 letech pan František Ráček, dlouholetý příznivec našeho společenství.

Vzpomínáme na něj jako na přívětivého a milého člověka s čistou duší, který na nás svými dobráckými fousisky a krásně zachovaným nářečím Hanáckého Slovácka působil dojmem veselého a zároveň moudrého lidového vypravěče. Jeho vzezření prostého venkovana s typickou, trochu huhňavou řečí kontrastovalo s jeho vyzrálým a promyšleným písemným projevem.

Svět pana Ráčka byl větší, než by se mohlo na první pohled zdát. Nejednou nás překvapoval širokými znalostmi a terminologicky přesným teologickým slovníkem.

Byl nadšeným ctitelem sv. Sedmipočetníků, častým návštěvníkem staroslovanských liturgií v Brně či ve Slavkově a věrným účastníkem Gorazdovy školy a Gorazdových dnů na Hoře sv. Klimenta. Ač byl svou profesí pracovníkem pošty u Českých drah, jeho láskou byla literatura. Založil vlastní nakladatelství, kde vydal několik titulů. Naše děti s oblibou vzpomínají na jím vydanou knihu pohádek "Byliny malé čarodějky". Byl autorem publikace "Krajina větru a slunce" a též přispíval do časopisu Malovaný kraj.

Podíváme-li na jeho život duchovním pohledem, nemůžeme opominout některé ctnosti, jimiž nás obohacoval. Jednak to byla laskavost, která nebyla pouze formální, ale vycházela z hloubky jeho duše - jinými slovy: bylo s ním dobře. Dále pokora – prostý vzhled i životní styl ukrýval široké kulturní a duchovní znalosti. A v neposlední řadě trpělivost, s jakou přijímal drobné i vážnější životní okolnosti.

Zemřel ve spánku v neděli nad ránem - když jej šli vzbudit na snídani, zjistili, že již spí věčným spánkem. Navzdory jeho povaze, bouřlivé a nestálé, zemřel v klidu a pokoji, zdá se, že vnitřně smířen.

Věčnaja pamjať!

 

 

Ze vzpomínek přátel a příbuzných sestavila Andrea Hrodková
Foto: L. Imramovský
Copyright © Listar.cz 2021

Publikování nebo šíření tohoto článku nebo jeho části
je přípustné pouze za předpokladu, že jako zdroj
textu bude uveden web www.listar.cz

 

 

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Monitor

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci