Polská katolická církev se bojí lustrací kněží

2. 6. 2006  Martin Ehl


 

Praha/Krakov. Jen tři dny po skončení návštěvy papeže Benedikta XVI. v Polsku zažívá místní katolická církev skandál. Kněz Tadeusz Isakowicz-Zaleski měl včera zveřejnit seznam osmadvaceti kněží z Krakova, kteří byli spolupracovníky bývalé státní bezpečnosti. Nebyli to "jen" kněží, ale blízcí spolupracovníci papeže Jana Pavla II. a kardinála Stanislawa Dziwisze.

Senzace se ale nekonala, církev se úspěšně brání. Zaleského, bývalého duchovního rádce stávkujících hutníků z dob Solidarity, umlčel ostrý dopis, který dostal od kardinála Dziwisze. Kardinál v něm zveřejnění jmen na základě církevního práva zakázal.

"Nechci škodit církvi, mým cílem je zmapovat, jak státní bezpečnost pronikla do krakovské církve," řekl včera Zaleski.

Debata o zveřejnění seznamů kněží - spolupracovníků tajné bezpečnosti se vede v posledních týdnech intenzívně a na okraj ji odsunula jen návštěva papeže. Média už však uvedla některá jména údajných spolupracovníků a polský episkopát už v březnu musel vydat prohlášení, v němž se omlouval za činy kněží - konfidentů komunistické státní bezpečnosti.

Stranou nezůstali ani politici, neboť vládní strana Právo a spravedlnost má velmi blízko k ultrakatolické skupině kolem stanice Radio Maryja a do vlády nedávno přibyla i katolická a ultranacionalistická Liga polských rodin. Konzervativní vláda chce prosadit očištění společnosti, ale příliš se jí nehodí útoky na církev.

Podle prezidenta Lecha Kaczyńského není náhodou, že se jména církevních konfidentů začala objevovat před návštěvou papeže. "Publikace jmen a debata o jejich zveřejnění ukazuje na slabost státu a potřebu, aby se posílil," řekl stanici TVN24.

Když loni zveřejnil seznamy novinářů spolupracujících se státní bezpečností novinář Bronislaw Wildstein, čili provedl divoké lustrace, rozpoutala se vášnivá debata o minulosti. V Polsku mohou do archívů bezpečnosti jen poškození či badatelé nebo soud. Na celkové otevření archívů a odhalení bývalých konfidentů země stále čeká.

 

WEB AUTORA: www.ihned.cz/ehl 

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 1. 6. 2006
Pro Listář vybral mh)

 

 
Související články: 

Polští biskupové se vyjádřili ke spolupracovníkům tajné policie v řadách církve

Vlk: Lustrace kněží nejsou zapotřebí

Komise pro vyšetřování spolupráce duchovních s tajnou policií

Církev v Maďarsku se chce vyrovnat s minulostí

Agenti s kolárky

Polská odvaha

 

 
DISKUSE
Na tento článek můžete reagovat zde.

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci